Oficiálna stránka Ústredného automotoklubu Slovenská republika

+421 911 848 450
info@uamk.sk
Slovensko

VW recyklácia

VW recyklácia

Začiatkom  roku 2021 rozbehla automobilka Volkswagen (VW) zaujímavý a ambiciózny  projekt, ktorým sa snaží prispieť k ochrane životného prostredia. Automobilka investovala finančné zdroje do nového závodu v Salgitteri, v ktorom sa batérie hybridov a elektromobilov budú recyklovať.

V dôsledku toho môžu byť základné komponenty starých článkov batérie použité na výrobu nového katódového materiálu, “vysvetľuje Mark Möller, vedúci obchodného oddelenia pre technický rozvoj a elektronickú mobilitu. „Z výskumu vieme, že recyklované suroviny pre batérie sú rovnako účinné ako nové. V budúcnosti máme v úmysle podporiť našu výrobu batériových článkov materiálom, ktorý regenerujeme. Vzhľadom na to, že dopyt po batériách a zodpovedajúcich surovinách sa drasticky zvýši, môžeme každý gram recyklovaného materiálu dobre využiť.“

Nepotrebné akumulátory budú súčasťou flexibilných nabíjacích staníc. Tieto budú fungovať principiálne ako powerbanky, externé zdroje energie. Využiteľnosť bude hlavne na miestach, kde nie je bežný prístup k nabíjacej stanici. Dokážu nezávisle vyrovnávať výkyvy siete, ako aj udržiavať jej stabilitu.

Komponenty akumulátorov, ktoré už nie sú vhodné na uvedené použitie plánuje automobilka recyklovať. Proces recyklácie sa začína rozdrvením jednotlivých častí akumulátora, následne sa materiál vysušuje a preosieva, výsledkom procesu je extrahovaný čierny prášok. Čierny prášok obsahuje lítium, mangán, hliník, meď, kobalt alebo nikel. Jednotlivé komponenty sa separujú pomocou hydrometalurgických procesov a sú použiteľné k ďalšej výrobe akumulátorov. Výhodou tohto spôsobu riešenia má byť relatívne nízka energetická náročnosť recyklačného procesu.

VW recyklácia

Ročná kapacita závodu v Salgitteri je plánovaná na 3600 akumulátorov, čo je zhruba 1 500 ton spracovaného materiálu. Recyklácia má pomôcť pri vývoji elektromobilov a výrobe „recyklovaných“ akumulátorov.

Je recyklácia cestou do budúcnosti? To ukáže len čas, avšak automobilka Volkswagen si postavila pred seba odvážny cieľ v podobe recyklácie 90 % akumulátorov. Z hľadiska ochrany životného prostredia, zníženia uhlíkovej stopy, ako aj trvalo udržateľného rozvoja a zamedzeniu environmentálnych záťaží musíme tento cieľ pochváliť.

Jazdite bezpečne a opatrne!
Váš Ústredný automotoklub Slovenská republika

Zdroj: https://media.vw.com

Páči sa Vám tento článok? Podporte nás jeho zdieľaním na sociálnych sieťach. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Skype
WhatsApp
Email

Prečítajte si ďalšie články:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *