Oficiálna stránka Ústredného automotoklubu Slovenská republika

+421 911 848 450
info@uamk.sk
Slovensko

Nový podvod na vydieranie vodičov

zamok 1

Nový podvod 2023: Vydierači na kľučku auta pripevnia zámok, papierik s telefónnym číslom. Za poplatok mu od zámku predjú kľučik. Ak si ho poškodený nekúpi, poriadne si poškodí svoj lak. Českí motoristi sú z toho rozčarovaní.

Vodiči áut sa veľmi často stávajú cieľom najrôznejších podvodníkov. Jednoduchým trikom sa ich snažia vydierať a získať ľahko nemalú hotovosť.

Vydieranie, podvod, trestný čin. Na prvý pohľad to tak nevyzerá, ale zdanlivo neškodný pokus zarobiť peniaze.

A ako takýto podvod funguje?

Prítomnosť visiaceho zámku je relatívne novým trikom vydieračov malého kalibru, pre majiteľa auta je to ale do určitej miery dosť veľká nepríjemnosť. Hlavné je si ale nezahrávať so zločincami. O čo vlastne ide? Objavil sa nový podvod roku 2023.

zamok 1

Zámok je doplnený odkazom, na ktorom vydierač  ponúka, že predá kľúč od zámku a potom je tam aj kontakt. Väčšinou sa vraj jedná o relatívne nízku čiastku. Poškodený tak radšej zaplatí, než aby riešil vec s políciou alebo investoval do servisu. Avšak, kontaktovať vydierača a snažiť sa mu zaplatiť, to je zlý postup. Jediným správnym riešením je zavolať políciu. Pokiaľ poškodený nechce prípad hlásiť, napríklad pretože sa mu záležitosť stala niekde, kde je náhodou a už tam nikdy nepríde, musí sa pokúsiť sám zámok odstrániť. Aké sú možnosti?

Návšteva autoservisu

Pred cestou do servisu je potrebné zamedziť tomu, aby zámok pri jazde po nerovnostiach nadskakoval a poškodil lak. Riešením je omotať ich napríklad izolačnou páskou, pokúsiť sa ho fixovať ku kľučke. Alebo ho omotať potravinárskou fóliou. Čímkoľvek, čo zamedzí nárazom do karosérie. V servise mechanik ošetrí okolie madla, a potom zámok opatrne odreže.

Povolanie zámočníka

Podobný prípad, ako v predchádzajúcom odseku. Pokiaľ pôjde poškodený do zámočníckej dielne, musí zámok zafixovať, aby nedošlo k poškodeniu automobilu. Variantom je zavolať zámočníka, aby dorazil na miesto, kde je auto zaparkované. Voľba pravdepodobne bude závisieť od ceny a tiež od času, ktorý bude musieť nešťastný vodič do riešenia situácie investovať. Zámočník buď v závislosti od typu zámku tento odomkne, vylomí a odstráni alebo odreže brúskou.

Otvorenie zámku svojpomocne

Internet je nekonečnou studnicou rôznych návodov, tipov, manuálov a rád, iste sa tam nájde aj inštruktáž na to, ako sa také nechcené „ozdoby“ zbaviť. Alternatívou je odrezanie zámku pílkou na železo. S tou ručnou to bude nepohodlné a zdĺhavé, elektrické zariadenie poslúži rýchlejšie a efektívnejšie. Len je potrebné dodržiavať bezpečnostné opatrenia. Zdatný a zručný motorista môže demontovať madlo otvárania dverí. Potrebuje na to zodpovedajúce nástroje, najmä špeciálny kľúč a určitú dávku manuálnej šikovnosti.

Redakcia ÚAMK

Páči sa Vám tento článok? Podporte nás jeho zdieľaním na sociálnych sieťach. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Skype
WhatsApp
Email

Prečítajte si ďalšie články:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *