Oficiálna stránka Ústredného automotoklubu Slovenská republika

+421 911 848 450
info@uamk.sk
Slovensko

Nestíhate STK ? Pýtali sme sa ako to naozaj je…

uamk

V poslednej dobe sa množia informácie o problematickej situácii a dlhých čakacích dobách na staniciach technickej kontroly. V dôsledku týchto informácií nastala mierna „panika“, kde ľudia neprešli aj s novšími vozidlami a museli ísť na opakovanú kontrolu.

Tak isto aj dĺžka samotnej kontroly sa zmenila, no nie je to tým, že by sa dialo niečo iné ako doteraz ale preto, že kontroly sú pod väčším drobnohľadom a teda sú vykonávané správne a tak ako mali byť vykonávané aj doteraz.

„Dlhšie čakacie doby na STK a EK sú dôsledkom predovšetkým paniky medzi prevádzkovateľmi vozidiel, ktorá vznikla na základe nepravdivých tvrdení, že treba absolvovať STK a EK ešte pred zavedením nových emisných limitov. Táto správa nie je pravdivá, a žiadne sprísnenie limitov sa neplánuje. V poradí na TK a EK sú aj také vozidlá, ktoré majú ísť na technickú kontrolu resp. emisnú kontrolu až o pol roka alebo o rok, čo zvýšilo počet áut hlásiacich sa na EK a STK o cca 12 percent na čo sieť STK nebola pripravená, napriek tomu, že prevádzkovatelia staníc pred rokom tvrdili, že linky majú vyťažené na 50 percent.

V praxi sa zmenilo iba to, že pribudli na pracoviskách TK a EK kamery, ktoré umožňujú prísnejšiu kontrolu samotných technikov či vykonávajú kontroly poctivo a dôkladnejšie pokryjú celý priebeh kontrol. V druhom rade, sa začal  už dávnejšie vo zvýšenej miere robiť odborný dozor teda ministerstvo častejšie kontroluje technikov. To spôsobilo, že technici robia kontroly zodpovednejšie. Tento systém sa osvedčil a kamery už odhalili viacero vážnych nedostatkov na staniciach STK, kedy technici manipulovali s výsledkami či už bŕzd aj na kamiónoch alebo pri kontrole množstva splodín vychádzajúcich z výfukov.  Na zvýšený dopyt zareagovali stanice STK rôzne a v niektorých lokalitách sú naozaj dlhé čakacie lehoty. V iných regiónoch je však situácia stabilizovaná a čakacie lehoty sú štandardné.

Rezort dopravy už v minulosti rozšírili sieť staníc STK, aby sa zlepšila dostupnosť kontrol a zároveň sme zmenili systém upozornenia v bezplatnom systéme JISCD, ktorý varuje na blížiacu sa potrebu kontroly dva mesiace vopred, čo je dostatočný čas zabezpečenie si termínu na kontrolu.“ Tieto informácie nám poskytol Ing. Peter Podstupka, vedúci oddelenia pre komunikáciu s médiami a verejnosťou / odbor komunikácie z Ministerstva dopravy a výstavby SR.

„STKáčkami“ sa budeme aj naďalej zaoberať a v prípade nových informácií, budete informovaní…

Páči sa Vám tento článok? Podporte nás jeho zdieľaním na sociálnych sieťach. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Skype
WhatsApp
Email

Prečítajte si ďalšie články:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *