Oficiálna stránka Ústredného automotoklubu Slovenská republika

+421 911 848 450
info@uamk.sk
Slovensko

Zasadnutie ÚAMK SR a UNAS

uamk

Dňa 9.septembra 2019 sa uskutočnilo spoločné zasadnutie Prezídia Ústredného automotoklubu Slovenská republika (ÚAMK) a Únie autodopravcov Slovenska (UNAS).
Bolo konštatované, že napriek relevantným empirickým a vedeckým argumentom, Ministerstvo vnútra SR (MV SR) na čele s ministerkou Sakovou tvrdošijne trvá na znížení vekovej hranice vodičov kamiónov z 21 na 18 a vodičov autobusov z 24 na 21 rokov. Takéto prípadné zníženie veku zakladá predpoklad zvýšenia dopravnej nehodovosti a s ohľadom na ťažkú techniku aj predpoklad zvýšenia počtu dopravných nehôd so smrteľnými následkami.
Súčasne je takýto návrh v príkrom rozpore aj so Zákonom č.575/2001 Z.z. MV SR má dbať o bezpečnosť cestnej premávky a nie prinášať legislatívu, ktorá zakladá možnosť zvýšenia ohrozenia zdravia a životov občanov Slovenska.
Áno, je pravda, že na Slovensku chýbajú vodiči kamiónov a autobusov. Zo Slovenska do krajín “bohatšej” časti EÚ odišli pracovať pre lepšie platové podmienky. Teda ušli pred biedou a radi sa vrátia, keď Slovenská republika nebude pokrytecky hľadať rezervy medzi dospievajúcou mládežou, ale vytvorí dôstojné podmienky pre činnosť autodopravcov. Napokon, je takmer isté, že po absolvovaní nebezpečnej “autoškoly” na Slovensku by vodiči odišli za lepšími podmienkami mimo Slovensko…

Posúďte sami..
Ročná sadzba dane pre 40 t návesovú súpravu je
v Rakúsku 1.159,-
v Česku 1.054,-
v Maďarsku 1.000,-
v Poľsku 664,-
v Luxemburgu 465,-
v Lotyšsku 366,-
na ❗️Slovensku 2.189,- EUR❗️

Následne až ❗️200%❗️zvýšenie povinného zmluvného poistenia, k tomu záhadná cenotvorba pohonných látok a neochota Slovnaft a.s. akýmkoľvek spôsobom pomôcť našim autodopravcom…

Toto a ďalšie sú dôvody, prečo na Slovensku nemá kto “karovať”. Najmä o zlepšenie v uvedených oblastiach sa vedenie ÚAMK a UNAS dohodli aktívne usilovať s využitím všetkých zákonných prostriedkov.

O problematike a ochote spolupracovať na projekte návratu vodičov z krajín EÚ na Slovensko sme dva krát informovali vicepremiéra Rašiho, zatiaľ bez odpovede.

Páči sa Vám tento článok? Podporte nás jeho zdieľaním na sociálnych sieťach. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Skype
WhatsApp
Email

Prečítajte si ďalšie články:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *