Oficiálna stránka Ústredného automotoklubu Slovenská republika

+421 911 848 450
info@uamk.sk
Slovensko

ŠKODA AUTO získala cenu za digitálnu asistentku Lauru. Jazda bude zase o niečo bezpečnejšia.

uamk

Je to veľká pocta pre novú „kolegyňu“ Lauru zo ŠKODA AUTO.

Zástupcovia spoločnosti Škoda Auto prevzali v nemeckom Mohane nad Rýnom cenu SmartBest 2019 za novú digitálnu asistentku. Automobiloví novinári z 31 európskych krajín udelili rozšírenému hlasovému ovládaniu značky Škoda prvé miesto z celkom desiatich finalistov. Porota považuje Lauru za inováciu roka 2019 v oblasti interakcie medzi vodičom a umelou inteligenciou. Pri každoročnom udeľovaní cien európskeho združenia AUTOBEST tiež obsadilo vozidlo Škoda Kamiq tretie miesto v hlavnej kategórii Best Buy Car of Europe pre rok 2020.

uamk

Auto budúcnosti bude riadené hlasovými povelmi. Ale už dnes rad vodičov túto technológiu využíva a niektoré funkcie vozidla riadia iba svojím hlasom. Nové, rozšírené hlasové ovládanie vo vozidlách značky Škoda počuje na meno Laura a rozumie aj plynule vysloveným celým vetám. Patrí do funkčného spektra vrcholného systému infotainmentu Amundsen a je k dispozícii v crossoveri Kamiq a v kompaktnom modeli Scala. Rozšírené hlasové ovládanie sa aktivuje slovným spojením „Okay, Lauro!“. Vodič nemusí používať pevne stanovené povely, alebo frázy. Jej zavedením potvrdzuje Škoda, že oba nové modely značky patria k priekopníkom v oblasti infotainmentu a konektivity vo svojich segmentoch.

Nová Škoda digitálna asistentka Laura spĺňa požiadavku európskeho združenia AUTOBEST na implementáciu nových, ľahko ovládateľných technológií vo vozidle. Rozšírené hlasové ovládanie rozumie aj plynule hovoreným celým vetám. 

Umožňuje tak pohodlné a jednoduché ovládanie viacerých funkcií vozidla. Vodič nemusí používať pevne stanovené povely alebo frázy. Systém je možné jednoducho aktivovať slovným spojením „Oukej, Laura!“. Stisk tlačidla alebo dotykovej obrazovky nie je potrebný. Porota zvlášť ocenila fakt, že Lauru vyvinuli inžinieri spoločnosti Škoda Auto bez pomoci softvéru inej technologickej firmy.

Ovládanie funkcií prirodzenou rečou je stále dôležitejšie. Preto v automobilke Škoda zaviedli digitálnu asistentku Lauru, ktorá pomáha s prekonávaním zložitostí každodenného života. Laura je dokonalým doplnením Simply Clever prvkov, ktoré v autách značky ponúka Škoda už od dvadsiatych rokov minulého storočia, a ktoré teraz dopĺňajú aj prvky digitálne.

Výhodou digitálnej asistentky je, že Laura ponúka vyšší komfort. Ako skutočná sprievodkyňa mobility podporuje vodiča vozidiel značky Škoda na cestách, pri plánovaní jazdy doma alebo pri návšteve webových stránok automobilky. Vo vozidle môžu vodiči ovládať telefón, navigáciu a infotainment pomocou hlasu. Môžu teda nechať ruky na volante a s vozidlom prirodzene komunikovať. Doma môžu zákazníci pomocou svojich šikovných domácich asistentov, ako sú Alexa alebo Google Home, získavať informácie o aktuálnom stave ich vozidla, teda napríklad o stave paliva v nádrži, o stave batérie alebo o aktuálnej pozíciu vozidla.

uamk

Kto jazdí novým vozidlom značky Škoda, môže si vybrať, či chce použiť hlasové ovládanie alebo konvenčné dotykovej metódy obsluhy. Priania zákazníkov zohľadníme pri konštrukcii našich vozidiel a budeme sledovať, ako sa hlasové ovládanie využíva. Perspektívne sa ale ponúka tiež možnosť zredukovať počet tlačidiel a ovládacích prvkov, a obsluhu tak uľahčiť.

Laura je ešte mladá a ponúka základné funkcie, ale sústavne sa rozvíja. V novej generácii modelu Octavia rozumie prirodzenej reči už oveľa lepšie ako predtým. Užívateľom systémov Alexa alebo Google Home ponúka Laura čím ďalej viac funkcií.

Lura je skutočný jazykový talent. Rozumie po dánsky, holandsky, fínsky, grécky, poľsky, portugalsky, rusky, švédsky a po turecky. V češtine, angličtine, nemčine, francúzštine, taliančine a španielčine rozumie dokonca plynulo vysloveným vetám. Takže už netreba hovoriť: Zvýš mi teplotu o 1 stupeň, ale stačí jednoducho povedať Lauro, je mi zima‘. Laura podľa doterajšieho správania používateľa spozná, čo chce.

S Laurou môžu hovoriť zatiaľ vodiči vozidiel Škoda Scala, Kamiq, Superb iV a v novej generácii modelu Octavia. K dispozícii bude aj v budúcich modeloch českej automobilky.A bude k dispozícii pre všetky budúce samozrejme modely českej značky.

Laura je schopná komunikovať s najrozšírenejšími hlasovými asistentmi Amazon Alexa a Google Home. Prostredníctvom Alexy rozumie Laura po anglicky, po nemecky a po francúzsky. Španielčina a taliančina budú čoskoro nasledovať. Google Home je k dispozícii v angličtine. Francúzština, nemčina, španielčina a taliančina budú nasledovať v roku 2020.

Stupne víťazov pre mestské SUV Škoda Kamiq

uamk

Vozidlo Škoda Kamiq obsadilo tretie miesto v kategórii Best Buy Car of Europe pre rok 2020. Kamiq v sebe spája klasické prednosti vozidla SUV, akými sú väčšia svetlá výška alebo zvýšená pozícia sedadiel, s agilitou kompaktného vozidla a emocionálnym dizajnom. Vďaka najmodernejším asistenčným a infotainment systémom, veľkorysému priestoru, typickému pre vozidlá Škoda, a mnohým prvkom Simply Clever spĺňa mestské SUV Škoda Kamiq nároky lifestylovo orientovaných zákazníkov aj rodín.

 

 

Zdroj: Prevzaté z tlače.

Páči sa Vám tento článok? Podporte nás jeho zdieľaním na sociálnych sieťach. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Skype
WhatsApp
Email

Prečítajte si ďalšie články:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

AdAd
Möbelix